10/6/12

El abuelo que saltó por la ventana y se largó


Jonasson, Jonas. El abuelo que saltó por la ventana y se largó. Barcelona : Salamandra, 2012. ISBN 9788498384161.


El 2 de maig de 2005, l'Allan Karisson feia cent anys. El personal de la residència on vivia i les autoritats de Malmköping li estaven preparant una festa, però a aquest avi centenari no li venia gens de gust. Així és que s'escapà per la finestra i se'n va anar a la parada d'autobusos. Havia decidit que volia viure -tal i com diu ell mateix- una estona més i gaudir-ho intensament. Sense pretendre-ho, l'Allan va robar a un mafiós una maleta que contenia cinquanta milions de corones i, a partir d'aquell moment, les situacions esbojarrades i surrealistes es superposen les unes a les altres durant el mes que dura la seva aventura.


Un mes? De fet, els capítols alternen el present d'aquest avi i el seu passat des que era un nen. L'Allan, amb un segle a les seves esquenes, va tenir una intensa vida plena d'aventures i va conèixer els grans personatges de la història mundial (Franco, Mao, Truman, De Gaulle, Stalin, etc.). Un home amb un fantàstic sentit comú que no té por de la mort -ni del crim!- amb el que repassarem la història del segle XX d'una manera molt diferent.


Aquesta és la primera novel·la de l'autor i ha estat un èxit de vendes a tot Europa i, concretament, la novel·la més venuda en català i la segona en castellà d’aquest Sant Jordi. També va ser la guanyadora del Llibre de l'Any i Premi dels Llibreters a Suècia el 2010. 


L'he trobada molt divertida! Les situacions que viuen els personatges són tan absurdament esbojarrades que el somriure se't dispara contínuament (i el riure en moltes ocasions). I absolutament tots els personatges (l'avi protagonista i tots els secundaris, els dolents i els bons) resulten entranyables. En moltes ocasions m'ha recordat l'estil de Winston Groom (Forrest Gump i Forrest Gump and Co.). Una pega? Que la part on s'explica el passat d'aquest avi centenari amb els grans dirigents del segle XX no aconseguia atrapar-me del tot. 


No us la perdeu aquest estiu si voleu passar una bona estona llegint!

10 comentaris:

  1. Aque4st el tenia reservat a la biblioteca i al final no el vaig agafar. Dubto massa i amb aquesta predisposició segur que no m'agradarà. El deixo per més endavant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Ja saps que els llibres no marxen enlloc ... t'estarà esperant tranquil·lament fins que tinguis l'estat d'ànims adequat, no pateixis.

      Gràcies, com sempre, pels teus comentaris. M'encanta saber què opines ...

      Molts petonets

      Elimina
  2. Ya lo había visto en las novedades, pero no estaba segura de que fuera divertido. Creo que lo leeré aunque más adelante, para cambiar un poco de estilo. Ah, tengo ganas de que reseñes el que estás leyendo, porque no lo he leído y Vázquez Figueroa me ha gustado siempre. Más besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Hola Pilar!

      Pues lo es y mucho. Si te gustó el estilo de humor un poco absurdo de Forrest Gump este te gustará seguro. Cada una de las situaciones vividas por el abuelete es más surrealista e increíble que la anterior.

      De momento, el de Vázquez Figueroa tiene muy buena pinta, ya te contaré.

      Petonets

      Elimina
  3. A mi també em va fer moplta gràcia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pilu!

      El vaig començar amb una mica de por. Ja saps que no és cap garantia que un llibre sigui bo perquè és un èxit de vendes. Però aquesta vegada s'ho val.

      Moltes gràcies per passar-te i dir-me la teva opinió.

      A reveure!

      Petons

      Elimina
  4. Crec que coincideixo amb tu en tot.
    a mi també em va recordar molt l'estil de Forrest Gump!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      La veritat és que ha estat una més que agradable sorpresa. No esperava gaire d'aquesta novel·la i la veritat és que m'ha agradat molt.

      Gràcies pel comentari, guapa!

      Una abraçada

      Elimina
  5. Em va fer passar una bona estona, ja és molt per un llibre. Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola bonica!
      Totalment d'acord amb tu. Ja és molt que una novel·la et faci somriure. Si aconsegueix que riguis ni que sigui una vegada ... millor que millor!

      Gràcies per passar-te i deixar la teva opinió!

      Molts petonets

      Elimina