15/11/10

Una princesa en Berlín

Solmssen, Arthur R. G. Una princesa en Berlín. Barcelona : Tusquets, 1994. ISBN 9788472237391.

Alemanya després de la Primera Guerra Mundial (concretament, Berlín entre 1919 i 1922). Peter Ellis, un estadounidenc que aspira a ser pintor, viu a casa d'en Cristoph i el seu germà Kaspar. Pertanyen a l'alta societat berlinesa i s'envolten de polítics, empresaris, nobles ... i banquers jueus com els Wadstein. En Peter també coneixerà de ben a prop l'altre societat berlinesa (pobre i proletària) gràcies al seu professor de pintura, en Fritz Falke. 

Durant el Nadal de 1922, en Kaspar assassinarà al seu germà Cristoph i a la seva dona Helena (una princesa jueva) i en Peter serà acusat d'espia i tractat com a persona non grata i no li quedarà una altra alternativa que tornar amb la seva família als Estats Units.

Aquesta novel·la ens mostra l'Alemanya enfonsada i mísera del període d'entre guerres a través dels forts contrasts existents entre els dos grups socials d'una ciutat qualsevol com Berlín. Interessant, tot i que la trama és una mica fluixa, a vegades m'ha costat seguir els referents polítics i històrics de l'època. I és que aquest període és menys conegut a nivell literari que el de la segona Guerra Mundial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada