28/6/11

El señor Ibrahim y las flores del Corán

Schmitt, Eric-Emmanuel. El señor Ibrahim y las flores del Corán. Barcelona : Obelisco, 2004. ISBN 9788497771375.

En Moisès és un nen jueu que viu a París amb el seu pare. Les úniques amistats que té són les prostitutes del barri, les úniques persones que el tracten amb afecte. El senyor Ibrahim, un ancià àrab, regenta una botiga de queviures al carrer on viu el Moisès, i serà allà - parlant sobre les coses de la vida - on aquest adolescent començarà a comprendre la vida adulta i deixarà enrere la seva infància. Tots dos acaben tenint una gran amistat i el botiguer li fa de pare fins que mor en un accident de cotxe.


Aquest és un llibre breu (unes 60 pàgines!) però molt intens, ple d'emocions i sentiments. Basada en la novel·la i en l'obra de teatre homònimes, François Dupeyron va dirigir la pel·lícula i va ser guanyadora d'un Globus d'or l'any 2003 a la millor pel·lícula estrangera.

Molt curtet i interessant! Es llegeix en un sospir i és molt tendre. A més, et permet reflexionar sobre el valor de l'amistat intergeneracional i, alhora, intercultural.

Recomanable!



El alcalde del crimen

Balbuena, Francisco. El alcalde del crimen. Barcelona : Martínez Roca, 2010. ISBN 9788427037007.

Sevilla, 1776. La ciutat es veu sacsejada amb l'aparició d'una sèrie de sacerdots decapitats. En tots els casos, els cossos no presenten cap ferida-llevat d'un tall net i precís-i no hi ha rastre de sang, sinó tan sols una espècie de líquid solidificat al voltant dels cadàvers. El pànic comença a apoderar-se del clergat i de tota la població. Gaspar de Jovellanos, jutge de la ciutat sevillana, ajudat de Richard Twiss, un intrèpid viatger anglès nouvingut a Espanya, i de Mariana de Guzmán, una jove i intel.ligent aristòcrata secretament enamorada de Gaspar, començaran una recerca frenètica de l'assassí (o assassins?). Els únics fils dels que podran tirar per aclarir tan horribles crims abans que la població s'aixequi en armes no tenen molts punts en comú. D'una banda, s'està duent a terme una acurada i selectiva eliminació de religiosos de fosc passat i reprovable comportament. D'altra, explica una llegenda que a la Setmana Santa de 1767, quan els jesuïtes van ser expulsats del regne, algú va amagar un fabulós tresor d'or en un dels edificis més emblemàtics de Sevilla. Quina relació hi ha entre ambdues pistes? Estaran a temps de solucionar el trencaclosques abans que la ciutat esclati?  Mentrestant, Sevilla es debat entre la por i l'obscurantisme representat pel Sant Ofici i les noves idees portades per la Il·lustració.

Tot i les bones crítiques arreu, he trobat que aquesta novel·la híbrida (entre una novel·la històrica i una policíaca) és insuportable. De veritat, no hi ha manera d'avançar perquè t'adorms i has de rellegir contínuament paràgrafs anteriors per retomar el fil argumental.

Ho sento, però aquesta no la recomano gens. Ara, si voleu provar sort, també us dic que per Internet he trobat moltes, moltíssimes crítiques molt positives. Ja sabeu, per gustos els colors...

25/6/11

El legado

Webb, Katherine. El legado. Barcelona : Lumen, 2011. ISBN 9788426418814.

Aquesta és la narració de dues històries paral·leles : la vida de la besàvia Caroline a principis de segle i la de les besnétes Erica i Beth, és a dir, la història de la família Calcott.  

Meredith Calcott ha mort i les seves nétes (Erica i Beth) hereten Storton Manor, la mansió familiar. La difunta àvia exigeix ​​en el seu testament que per tal que puguin ser les propietàries de la casa han de viure les dues juntes. Abans de prendre una decisió les dues germanes decideixen passar el Nadal allà. Fa vint anys que no han tornat, des que el seu cosí Henry va desaparèixer sense deixar rastre quan tenia onze anys. La curiositat de l'Erica la portarà a remenar entre les pertinences de la seva àvia i trobarà moltes coses que van pertànyer a la seva besàvia Caroline, inclosa una fotografia d'aquesta amb un nadó desconegut. Què saben elles realment de la història de la besàvia Caroline i l'àvia Meredith? Què va passar realment el dia que va desaparèixer el seu cosí Henry?

Particularment, les novel·les al voltant de sagues familiars m'apassionen. Aquesta és interessant i força entretinguda (sobretot la part de la besàvia) tot i que de vegades el ritme és una mica lent (sobretot la part de les besnétes). La crítica arreu és molt favorable, tot i que jo l'he trobada massa previsible. Tot i així, m'ha agradat força.

Ara toca una novel·la que no estigui protagonitzada per germanes, perquè últimament no paro de llegir llibres sobre bessones que hereten cases familiars amb secrets inconfessables inclosos! Ji ji ji

19/6/11

Picnic en Hanging Rock

Lindsay, Joan. Picnic en Hanging Rock. Madrid : Impedimenta, 2010. ISBN 9788415130031.

El dia de Sant Valentí de 1900 un grup d'alumnes de l'internat femení Appleyard van d'excursió a Hanging Rock (Austràlia) per celebrar un pícnic. Però tres de les nenes i una professora desapareixen misteriosament en l'imponent conjunt de roques. L'única noia que aconsegueix tornar després d'una setmana, presa de la histèria, no recorda res dels fets. Què va passar realment durant aquell pícnic a Hanging Rock?

Tot i que aquesta és una obra de ficció, l'autora no va aclarir mai si era una història real o no. En el prefaci es diu: «Si es tracta d'una realitat o d'una ficció, els meus lectors han de decidir per si sols.». El misteri de Hanging Rock ha generat moltes teories al respecte, que si les noies s'havien perdut i caigut en una cova, que si havien estat atrapades per una força enigmàtica que aquesta roca posseïa, que si havien estat segrestades o, fins i tot, abduïdes per un ovni.

El 1975 el director Peter Weir va dirigir la pel·lícula basada en aquests fets.

Molt interessant, la veritat. Tot i que ja saps els final de la història des del principi, el misteri de la desaparició de les noies t'atrapa i  la tensió t'acompanya fins al final de la història. Jo no coneixia aquesta història abans de llegir la novel·la, però es veu que des que es va publicar per primer cop el 1967 ha format part de les "llegendes urbanes" dels australians.

Recomanable!


17/6/11

Una inquietante simetría

Niffenegger, Audrey. Una inquietante simetría. Madrid : Salamandra, 2010. ISBN 9788498383096.

Les bessones Júlia i Valentina Poole reben una sorprenent i inesperada herència. La seva tieta Elspeth Noblin, germana bessona de la seva mare, els ha deixat el seu pis amb vistes al cementiri de Highgate, a Londres, amb la condició que hi visquin allà un any abans de vendre'l i que els seus pares no entrin mai al pis. 
Però les joves germanes no només heretaran el pis, també "s'inclou" en el paquet un parell d'excèntrics veïns (un obsessiu compulsiu i l'últim amant de la difunta) ... i el fantasma de la tieta de les bessones qui fins i tot després de morta sembla resistir-se a abandonar el seu apartament. Quins secrets envolten aquests dos parells de bessones? Hi ha vida més enllà de la mort?

La segona novel·la d'Audrey Niffenegger, autora de La dona del viatger en el temps, és una suggerent i apassionant novel·la gòtica que ens fa reflexionar sobre la mort i tot allò que l'envolta. M'ha semblat molt interessant la subtilesa i la delicadesa amb la que es tracta el tema de la mort i el més enllà, així com també els sentiments dels que se'n van i els que queden. Si fins i tot et venen ganes de viure al costat del cementiri de Highgate! Però que ningú es pensi que és una novel·la cursi ... en molts moments és realment inquietant!


Recomanable!

14/6/11

La lectora de secretos

Barry, Brunonia. La lectora de secretos. Barcelona : Planeta, 2010. ISBN 9788408085959.

La Towner Whitney és capaç, com la resta de les dones de la seva família, de llegir el futur en els dibuixos de les puntes de coixí.  Unes dones molt especials que, a més a més, viuen a la ciutat de Salem -famosa per les seves bruixes-. Quan la seva tieta àvia mor repentinament i misteriosa, la Towner tornarà a la ciutat de Salem i s'haurà d'enfrontar als seus dimonis personals per treure a la llum la veritat sobre la mort de la seva germana bessona fa vint anys. Només a través del seu do podrà entendre el per què de tot plegat, els misteris i secrets que envolten el seu passat i el seu present.

M'esperava una altra cosa, la veritat. Em va semblar una novel·la molt interessant al principi, plena de màgia, secrets i misteris, bruixes i endevinadores ... però no m'ha acabat de fer el pes. Trobo que els misteris, els secrets que envolten la història personal de la protagonista no es resolen de la millor manera i hi ha molts temes incacabats. 

Força fluixa i decepcionant, sincerament.

12/6/11

Tr3s

Dekker, Ted. Tr3s. [S.l.] : Grupo Nelson, 2000.

En Kevin Parson, seminarista, creia haver deixat enrere vells dimonis i començat a una vida nova, però una trucada de telèfon el tornarà de cop a una terrible realitat. L'Slater, un psicòpata, l'amenaça amb cometre diferents atemptats si no resol  un joc cruel i macabre, en el qual Kevin haurà d'anar resolent una sèrie d'endevinalles fins que descobreixi quin és el pecat que ha amagat tota la seva vida i el confessi públicament. Així comença un malson que es va desenvolupant amb conseqüències cada vegada més greus. Però en Kevin no juga sol, comptarà amb l'ajuda de dues agents : la Samantha, la seva amiga de la infància, i la Jennifer, una psicòloga forense de reconegut prestigi.

Aquest thriller psicològic juga amb el lector gràcies al clàssic enfrontament entre el bé i el mal i
ens convida a reflexionar sobre la veritable naturalesa de l'ésser humà i la maldat que nia en el nostre cor. La novel·la podria transformar-se tranquil·lament en la típica pel·lícula de suspens psicològic, perquè la trama és molt cinematogràfica. El millor? L'evolució inesperada dels personatges protagonistes.

És entretinguda, però ni s'acosta al nivell de suspens aconseguit a les obres de John Katzenbach.




8/6/11

El vals lento de las tortugas

Pancol, Katherine. El vals lento de las tortugas. Madrid : La Esfera de los Libros, 2010. ISBN 9788493210328.

La Joséphine i una de les seves filles, la Zoé, s'han instal·lat en un bon barri de París després de l'abandonament i posterior mort del seu marit i gràcies a l'èxit de la novel·la que ha publicat. L'altra filla, l'Hortense, està estudiant moda a Londres - on també s'han traslladat la seva millor amiga i el seu fill, així com també el seu cunyat Philippe i el seu fill Alexandre-. La seva germana Iris, després de l'escàndol de la publicació de la novel·la, està ingressada en una clínica per depressió i la seva mare clama venjança contra el seu padrastre i la seva nova parella. 

Noves vides, nous sentiments, un veinat molt estrafolari ... un mort que ressucita i uns quants assassinats per acabar-ho d'adobar. Podran sobreviure els protagonistes en aquesta inmensa olla de grills?

Continuació de Los ojos amarillos de los cocodrilos, és aquesta una novel·la coral novament amb un tema principal : l'amor i les diferents maneres que tenen les persones d'experimentar-lo. Reconec que em va agradar molt més la primera part i que aquesta l'he trobada una miqueta pesada en certs moments. Tot i així, s'anima força cap a la meitat de la novel·la gràcies als assassinats que hi aporten una mica de misteri.



3/6/11

Habitaciones cerradas

Santos, Care. Habitaciones cerradas. Barcelona : Planeta, 2011. ISBN 9788408098768.

La Violeta Lax, néta del ric i famós pintor Amadeo Lax, torna a Barcelona per veure realitzat un dels somnis familiars : la creació d'un museu dedicat a l'obra del seu avi a l'antiga casa familiar del Passeig de Gràcia. La casa ha estat abandonada pels parents i per l'Administració durant quatre dècades i, tot just en començar les obres, descobriran darrera d'una porta amagada per un quadre el cadàver d'una dona. Dona que resultarà ser l'esposa del pintor i àvia de la Violeta. Qui va assessinar la Teresa i per quins motius? Per què s'ha amagat aquest secret durant quaranta anys? A poc a poc, avançant i retrocedint en el temps, anirem descobrint les peces que conformen aquest trencaclosques i, alhora, descobrirem com era la Barcelona de finals del segle XIX i principis del XX a través d'una gran varietat de personatges : rics, pobres, senyors i criats.

Magnífica novel·la! Aquesta, sens dubte, es mereixeria el Premi Planeta d'enguany i no la del Mendoza. T'enganxa des de la primera línia i ja no ets capaç de deixar-la. Tot i la gran quantitat de personatges que apareixen i els salts continuats en el temps, no et perds en cap moment. 

Tota una descoberta, de veritat! Si us agraden les novel·les sobre sagues, secrets familiars inconfessables i que passin a la ciutat de Barcelona ... aquesta és la vostra novel·la!

Totalment recomanable! No us la perdeu.