28/6/11

El alcalde del crimen

Balbuena, Francisco. El alcalde del crimen. Barcelona : Martínez Roca, 2010. ISBN 9788427037007.

Sevilla, 1776. La ciutat es veu sacsejada amb l'aparició d'una sèrie de sacerdots decapitats. En tots els casos, els cossos no presenten cap ferida-llevat d'un tall net i precís-i no hi ha rastre de sang, sinó tan sols una espècie de líquid solidificat al voltant dels cadàvers. El pànic comença a apoderar-se del clergat i de tota la població. Gaspar de Jovellanos, jutge de la ciutat sevillana, ajudat de Richard Twiss, un intrèpid viatger anglès nouvingut a Espanya, i de Mariana de Guzmán, una jove i intel.ligent aristòcrata secretament enamorada de Gaspar, començaran una recerca frenètica de l'assassí (o assassins?). Els únics fils dels que podran tirar per aclarir tan horribles crims abans que la població s'aixequi en armes no tenen molts punts en comú. D'una banda, s'està duent a terme una acurada i selectiva eliminació de religiosos de fosc passat i reprovable comportament. D'altra, explica una llegenda que a la Setmana Santa de 1767, quan els jesuïtes van ser expulsats del regne, algú va amagar un fabulós tresor d'or en un dels edificis més emblemàtics de Sevilla. Quina relació hi ha entre ambdues pistes? Estaran a temps de solucionar el trencaclosques abans que la ciutat esclati?  Mentrestant, Sevilla es debat entre la por i l'obscurantisme representat pel Sant Ofici i les noves idees portades per la Il·lustració.

Tot i les bones crítiques arreu, he trobat que aquesta novel·la híbrida (entre una novel·la històrica i una policíaca) és insuportable. De veritat, no hi ha manera d'avançar perquè t'adorms i has de rellegir contínuament paràgrafs anteriors per retomar el fil argumental.

Ho sento, però aquesta no la recomano gens. Ara, si voleu provar sort, també us dic que per Internet he trobat moltes, moltíssimes crítiques molt positives. Ja sabeu, per gustos els colors...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada