7/1/12

Nada

Teller, Janne. Nada. Barcelona : Seix Barral, 2010. ISBN 9788432296963. 



Comença un nou curs en una petita població danesa. En Pierre Anthon, estudiant de setè curs, descobreix que "no paga la pena fer res perquè res té sentit". Abandona l'escola, puja a les branques d'un arbre i des d'allà filosofa sobre la vida. Els seus companys de classe decideixen demostrar-li que s'està equivocant i que hi ha moltes coses que sí tenen sentit, i ho faran creant una "pila de significat" : cadascun dels adolescents triarà a un altre dels companys i l'objecte que aquest haurà d'incorporar a la pila (una bicicleta nova, una mascota ...).


Però a poc a poc aquest assumpte se'ls anirà de les mans i apareixeran la cobdícia, la por, l'enveja, l'odi ... característics dels adults i les peticions seran cada vegada més morboses i perilloses (per exemple, el germanet mort i enterrat fa uns mesos d'una dels joves). I és que aquesta pila acabarà incloent tot allò que dóna sentit a la nostra societat : afecte, creeences religioses, sexe, pàtria, família... Com acabarà tot plegat?


Aquesta novel·la curta (o conte llarg?) ha estat molt polèmica des de la seva publicació. Molts pares, mares i ensenyants no l'han considerada adequada per a que la llegeixin els adolescents. El retrat que fa de la nostra societat (adolescent i adulta) és molt dura, cruel i violenta. Però ... no és en bona part així en realitat? Des del principi ja em recordava "El senyor de les mosques" pel tractament del comportament i pensament dels adolescents. I no em vaig equivocar gens ni mica. És crua i et conmou tant o més que l'altra, perquè et fa reflexionar (i molt) sobre els nostres valors. Manté la tensió en tot moment i el final és colpidor.


En resum : una obra impactant que no et deixarà indiferent de cap de les maneres. 


Recomanable!

6 comentaris:

  1. M'has fet sentir curiositat. N'havia sentit a parlar però la teva resenya m'ha agradat molt. Bon any 2012 Sandra!

    ResponElimina
  2. Hola!
    Ja ho veuràs si la llegeixes (en una tarda te l'acabes perquè és molt curta). Et deixarà a quadres!

    Gràcies, com sempre, pels teus comentaris. M'agraden moltíssim.

    Bon any per a tu també i molt bones lectures!

    Petonets

    ResponElimina
  3. Yo tampoco tenía noticia de esta novela, pero tiene buena pinta así que la tendré en cuenta para próximas lecturas, y además me gusta que esté ambientada en un país nórdico. Un beso

    ResponElimina
  4. ¡Hola Stepikina!
    La verdad es que acabó en mi pila de pendientes porque vi un reportaje en la tele sobre la polémica que se generó en el mundo docente tras su publicación. Si se debía incluir o no como lectura obligatoria en los institutos daneses ... Tras leerla, no me sorprende absolutamente nada que se montara un pollo considerable. ¡Esta novela da para muchos debates!

    Gracias por tu comentario

    Un abrazo

    ResponElimina
  5. Oh llegeixes molt!
    aquest de Nada n'he sentit a parlar força,,, ara mateix el busco!

    ResponElimina
  6. Benvinguda, Eli!
    Déu n'hi do el que arribo a llegir cada any... Però fixa't, mai m'havia dedicat a comptar-los fins que vaig començar amb això del blog. També ha estat una sorpresa per a mí, no et pensis. Sempre ha estat així perquè llegir és un dels grans plaers de la meva vida.

    Ja veuràs com no et deixarà indiferent. Ànims!

    Moltes gràcies pel comentari!

    Una abraçada

    ResponElimina