4/1/12

La novela de Genji : 1, Esplendor

Shikibu, Murasaki. La novela de Genji : 1, Esplendor. Barcelona : Destino, 2007. ISBN 9788423340118.



En Genji és un adolescent que viu a la cort de Heian (l’actual Kyoto) durant la segona meitat del segle X. Li diuen el “resplandeciente” i absolutament totes les dones (de qualsevol condició social, edat, casades o no, etc.) cauen als seus peus. És un autèntic “gigoló”. I també tots els homes es rendeixen a les seves virtuts i li perdonen totes les seves trapelleries. És honest, intel·ligent, divertit ... el gendre que tots volen per a les seves filles!

En aquest primer volum coneixerem l’adolescència i joventut de l’heroi, tots els seus èxits, fins que comenci el seu declivi a nivell social i físic (el títol del segon volum és Catàstrofe). Però la novel·la no tracta només de la vida d’en Genji i les seves innumerables amants. És un retrat fantàstic de la vida cortesana del Japó imperial de finals del segle X i principis del XI.

Aquesta és una de les novel·les clàssiques de la literatura japonesa i, alhora, es considera una de les novel·les més antigues de la literatura universal.  Vaja, un clàssic entre els clàssics! Per a molts aquesta és la primera novel·la psicològica de la literatura universal. Es combina magistralment la saga familiar, el relat de costums, la descripció minuciosa d’una època i és una crònica fantàstica d’aventures eròtiques.

Amb primer volum (té més de 800 pàgines) crec que n’he tingut prou. L’he trobada molt interessant, sobretot la minuciosa descripció que es fa de la refinada societat japonesa d’aquella època, però trobo que dos volums són massa. Al final se’m feia una mica pesadet, la veritat. Massa personatges pel meu gust (és impossible en recordar-te de qui és qui).

Amb aquesta primera novel·la del 2012, ja tinc cobert la meitat del meu repte literari personal anual (una novel·la clàssica i una en anglès).

Recomanable pels entusiastes de la cultura nipona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada