6/4/12
Casa desolada
Dickens, Charles. Casa desolada. 2ª ed. Madrid : Valdemar, 2008. ISBN 9788477025955.
L'Esther Summerson és la jove i amable protegida d'en John Jarndyce (qui porta anys i anys pleitejant per una herència al Tribunal de la Cancelleria). Viu a la mansió del seu tutor (Casa desolada) amb els cosins adolescents d'aquest. L'Ada i el Richard són orfes i indigents també a causa de la disputada herència i estan perdudament enamorats l'un de l'altre. I tant l’Esther com en John tractaran d’orientar-los en la vida durant tota l’obra.
L'Esther ens explicarà la seva vida i com superarà tot un seguit de circumstàncies adverses per trobar-se a si mateixa, superant el seu passat humil i desgraciat, els seus orígens desconeguts ... per poder finalment aconseguir l'èxit social. També, a través d'un narrador anònim, coneixerem les vides d'una immensa galeria de personatges de totes les condicions i nivells socials, els quals acaben estant relacionats amb l'Esther d'alguna manera o altra en algun moment de la seva vida.
Publicada per primera vegada durant 1852-1853 en entregues a diaris com Master Humphrey's Clock o Household Words, aquesta és la novena novel·la de Dickens. Es tracta d'una obra poc coneguda pel gran públic, escrita per un Dickens madur intel·lectualment amb un compromís social molt gran.
Com que aquest any es celebra el bicentenari del naixement de l'autor, vaig aprofitar l'avinentesa per llegir per primera vegada una obra d'ell. Com ja sabeu, el meu repte anual personal és una obra en anglès i un clàssic de la literatura universal (aquest any ja l'havia aconseguit llegint Fantastic Mr. Fox i La novela de Genji) però de totes maneres em vaig atrevir amb aquesta novel·la.
Què m'ha semblat? Que amb una quarta part de les pàgines (són més de 1000!) ja n'hi havia prou. L'acció és molt, molt, molt lenta (de fet, no passa absolutament res fins al final) i hi ha tal quantitat de personatges secundaris que és impossible no perdre't. Ho sento molt pels incondicionals d'en Dickens, però jo l'he trobada esgotadora. Estic, però, molt orgullosa de mí mateixa per no haver abandonat la seva lectura perquè us juro que ja m'ho vaig plantejar des de les primeres cent pàgines.
Només recomanable pels incondicionals de l'autor i d'aquest tipus de novel·les. Jo, la veritat, prefereixo una lectura que em diverteixi, em relaxi i em faci oblidar durant una estona els problemes del dia a dia. Em moro per començar avui mateix una novel·la més lleugera! Ji, ji, ji.
Bones vacances a tothom!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Ui!!!, jo estic esperant tenir una miqueta de temps i llegir Dickens, aquest any m’ho he proposat, primer com excusa del bicentenari i després perquè no n’he llegit res. Encara no sé quina triar… tot depèn del que trobi a les biblioteques.
ResponEliminaUna novel•la lenta,això ja m’ho esperava, va una mica amb l’època. Si vols una novel•la d’acció ràpida amb molts, mooolts personatges però que passa molt be i no té res a veure amb aquesta és “Joc de Trons” (no sé si és el teu estil) jo estic molt enganxada, ara espero la cinquena part.
Hola!
EliminaNo et recomano aquesta per a quan et decideixis perquè, de veritat, que no passa res de res fins al final. He trobat per Internet bones crítiques de David Copperfield, però ja saps que això de les crítiques i opinions és molt personal i no te'n pots refiar gaire (ni de la meva! Ji Ji Ji)
Potser és que els clàssics a mí no em van gaire... (per això "m'obligo" a llegir-ne un a l'any, a veure si els trobo el gust de tant insistir ...)
Aquesta de Joc de trons la tinc pendent, però et juro que no sé quan li arribarà el torn. En tinc tantes a la pila que no sé per on començar!
Molts petonets
Enhorabuena por haber conseguido terminar esta obra de Dickens. Si a las cien páginas ya te lo planteaste y conseguiste seguir con el 90% restante creo que tu objetivo del clásico anual has de darlo por bueno.
ResponEliminaSi no se conoce nada de Dickens, mi apuesta para empezar es siempre "Cuento de Navidad" mucho más amena, corta y simpática lectura que el embrollo legal de "Casa desolada" (recién reeditada en español como "Casa lúgubre".
Siento no poder comentar en catalán, pero sí puedo seguir su lectura.
¡Bienvenida, Isabel!
EliminaGracias por tu comentario, me ha hecho mucha ilusión. Tienes razón, quizá escogí una un poco "durilla". Pero es que había visto tantas versiones por la tele de Oliver Twist y de Cuento de Navidad que no me apetecía nada leerlas (a pesar de que prácticamente siempre es mucho mejor el libro que la película).
Y no te preocupes para nada por el idioma. Todos los comentarios son más que bienvenidos, en cualquier lengua.
¡Hasta pronto!
Un beso
Hola, guapa, ya veo que has conseguido tu reto personal de leerte Casa desolada. No me veo capaz de leerla, sobre todo por lo larga que es, pero me dejaron hace unas semanas una serie británica de la BBC basada en la novela que creo que está muy bien hecha, así que quizás me anime a verla y así por lo menos conozco la historia. Un beso
ResponElimina¡Hola!
EliminaPues sí, por fín lo acabé. Y reconozco que me ha costado lo mío ... El clásico del año que viene será uno de Jane Austen que aún no haya leído, ¡te lo puedo asegurar! Ji Ji Ji.
A ver si te gusta la serie. Ya me contarás. Ahora estoy devorando siguiendo tus sabios consejos el tercero del Departamento Q y me está gustando mucho. ¡Gracias por la recomendación!
Un besazo
Me gusta mucho Dickens aunque si no habías leído nada suyo... empezar por este es un pelín cuesta arriba.
ResponEliminaUn beso,
¡Hola!
EliminaPues seguramente tengas razón, porque la verdad es que hay muchísima gente que adora las obras de Dickens y no creo que estén todos equivocados...
De momento a mí no me ha acabado de convencer este autor, pero quizás más adelante vuelva a intentarlo con otra de sus obras (una que sea más llevadera).
¡Gracias por tu comentario!
¡Hasta la próxima!
Besos