20/7/12

El confidente


Grémillon, Hélène. El confidente. Barcelona : Grijalbo, 2012. ISBN 9788425347559.


París, 1975. La Camille Werner acaba de perdre la seva mare en un accident de cotxe. De sobte, un desconegut anomenat Louis comença a enviar-li unes precioses cartes a on li explica la vida de l'Annie, el gran amor de la seva vida. En Louis es va enamorar de l'Annie quan eren petits i vivien en un petit poblet. Però les seves vides canvien radicalment quan un matrimoni de burgesos parisencs s'instal·la al poble i l'Annie es fa amiga de la dona, la Senyora M. I és que aquesta dona no pot tenir fills i l'adolescent Annie s'ofereix a ser un ventre de lloguer i a tenir un fill amb el Senyor M. El matrimoni i l'Annie marxen del poble per ocultar l'embaràs de la noia i durant el 1940, mentre França és ocupada pels alemanys, naixerà la petita Louise. 


A través de les cartes que va rebent la Camille coneixerem la veritable història de dues dones enamorades del mateix home, una filla que uniria els seus destins per sempre i milers de mentides i mitges veritats que han perdurat durant tres dècades. Què va passar realment? Qui és l'Annie? I la Senyora M.? Les cartes tenen alguna cosa a veure amb la Camille? Expliquen, en el fons, la història de la vida anterior als seus records?


M'ha agradat molt, la veritat. Tot i que està ambientada en la Segona Guerra Mundial i l'ocupació francesa, aquest no és el tema principal de la novel·la. Tot l'interès està centrat a les cartes (rebudes o no) que expliquen la història d'aquests personatges. Un triangle amorós ben complicat, una filla desitjada per dues dones, l'amor i el desamor i tot allò que un és capaç per aconseguir el que vol.


De fet, aquesta novel·la no deixa de ser un trencaclosques o un calidoscopi, perquè a través de les cartes anem coneixent petits bocins d'una mateixa veritat explicada des de diferents punts de vista. M'ha semblat molt interessant i engrescadora (em moria per saber què va passar realment) però només li trobo una pega : el final. Personalment no l'he acabat d'entendre, però no puc dir res més per no espatllar-vos la lectura si us animeu a fer-ho.


Molt recomanable!

8 comentaris:

  1. Hola Sandra, me alegro de que te haya gustado la novela. Es una historia muy interesane, aunque es verdad que la autora pefiere no dejar muy claro el final. Para no meter un spoiler, mejor te mando un correo con lo que yo saco en conclusión. ¿vale?. besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Hola!

      A pesar de este final un poco raro y abierto, como bien dices, me ha parecido una novela maravillosa. Dura y muy triste, pero la historia y las protagonistas me tuvieron fascinada todo el rato.

      Gracias por haberme intrigado con tu reseña y así haberla rescatado de las estanterías de pendientes.

      Un besazo, guapa

      Elimina
  2. Hace dos o tres meses estuve a punto de regalárselo a un amigo por su cumpleaños, pero ante el miedo de que no le gustara, me decanté por otro título. Desde entonces, este libro ronda mi cabeza, así que tendré que leerlo en algún momento. ¡Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Hola Jesús!

      Pues que deje de rondarte y decídete a leerlo porque no te arrepentirás. Es una historia triste y dura, eso sí, pero es muy interesante. A ver si tú entiendes el final, porque la autora no lo deja demasiado claro y, por ejemplo, Pilar y yo hemos entendido cosas distintas sobre el final de uno de los personajes...

      ¡Animo y ya me contarás qué tal!

      Muchas gracias por tu comentario

      Un abrazo

      Elimina
    2. ¡Lo dicho, voy a tener muy en cuenta esta recomendación! Sobre todo ahora que me quedo con la intriga de las dos interpretaciones finales que habéis hecho. ¡Un abrazo!

      Elimina
    3. ¡Hola Jesús!
      Pues ya nos dirás qué interpretas tú ... y así sabremos cuál de las dos se ha acercado más. Esto de los finales poco claros es lo que tiene... Ji Ji Ji
      Un abrazo

      Elimina
  3. Respostes
    1. Quan la llegeixis em dius com veus tu el final, perquè ja has vist que no tothom ha interpretat el final de la mateixa manera...

      Una abraçada!

      Elimina