24/7/12

El gato al que le gustaba la lluvia



Mankell, Henning. El gato al que le gustaba la lluvia. Madrid : Siruela, 2008. ISBN 9788498412321.


El dia del seu sisè aniversari, el petit Lukas rep un regal molt especial : un gatet negre amb la punta de la cua blanca que anomenarà Noche. Immediatament, aquest gat passarà a ser el centre de l'univers del nen. El cuidarà, el mimarà, es farà l'únic responsable de les seves necessitats i se l'estimarà com el petit Lukas es pensava que no es podia estimar res. En Lukas passarà el millor estiu de la seva vida amb el gat Noche, fins que pocs dies abans d'anar a escola per primer cop a la seva vida el gat fugirà durant la nit.


En Lukas centrarà tota la seva atenció i esforços a trobar el gat (i a entendre per què ha desaparegut), el buscarà sense descans durant molts dies sense obtenir cap resultat malauradament. Està molt trist i començar l'escola no l'il·lusiona gens ni mica. Fins que l'última nit de les vacances tindrà un somni molt revelador en el que entendrà moltes, moltes coses.


Jo no sabia que aquest conegut autor suec de novel·la negra també havia escrit novel·les (o contes llargs) infantils. Precisament aquesta va ser guardonada en 1991 amb el premi Nils Holgersson. L'he trobada molt emotiva (apareixen les grans qüestions de la vida com la llibertat, la nostàlgia o l'amor) però, en la meva opinió, el nen protagonista és poc creïble. En Lukas és massa madur per tenir sis anys. Per com es responsabilitza des del primer moment del gatet, per com parla i pensa, per com gestiona els seus sentiments durant la desaparició de la seva mascota ... sembla que estem davant d'un adult i no d'un nen que tot just acaba de fer sis anys. Tot i aquesta petita pega, m'ha agradat molt.


Es llegeix en un sospir, així és que no us la perdeu!

5 comentaris:

  1. Tinc l'autor pendent.
    He llegit alguna ressenya de novel•la negre i uf! no el deixaven massa bé (no sempre). En canvi fa poc he llegit una ressenya d'un llibre que no és novel•la negre i em va atraure (he perdut el títol, quan el trobi te'l dic).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara m'has intrigat. Pot ser "Tea Bag" per casualitat? La tinc pendent de llegir ja fa molt de temps, però la meva llista és, gràcies a tots vosaltres, interminable.

      Aquest és molt curtet, et durarà no res.

      Gràcies pel teu comentari, com sempre.

      Una abraçada

      Elimina
  2. Ja ja doncs no

    "Zapatos italianos" ara ja el tinc apuntat.

    http://apuntsdelectura.blogspot.com.es/2012/08/zapatos-italianos-henning-mankell.html

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina