30/6/12

L'alcalde incidental


Barraca, Llorenç. L'alcalde incidental. Palma de Mallorca : Novum Publishing, 2012. ISBN 9788490150535.


La crisi financera i social ha portat a la Catalunya del 2039 a una situació límit : la manca de recursos ha eliminat totalment l'estat del benestar que tots coneixem i els serveis públics essencials s'han privatitzat totalment. En Jordi Li, descendent de comerciants xinesos, acabarà sent l'alcalde d'un municipi del Maresme on s'instaurarà un nou model de gestió municipal. D'altra banda, el policia privat Perot Busquets, investigarà amb les noves tecnologies i tècniques disponibles el cas d'un assassinat no resolt de fa quaranta anys. Aconseguiran tots dos protagonistes dur a terme les seves respectives missions?


He de reconèixer que aquesta novel·la ha estat una gran sorpresa per mi. Tant pel contingut de l'obra com per la manera com ha arribat a les meves mans. I és que fa uns dies vaig rebre un correu electrònic de l'autor oferint-me un exemplar de la seva primera novel·la  per si estava interessada a ressenyar-la en aquest bloc. Em va fer moltíssima il·lusió i, com és evident, vaig acceptar encantada. Potser si l'autor no m'hagués regalat la seva  novel·la  no l'hagués llegida (per desconeixement, sobretot) i la veritat és que he gaudit molt de la seva lectura. 


Ambientada en un futur proper, la veritat és que m'ha posat els pèls de punta perquè si llegeixes la premsa diària  per desgràcia hi ha moltes, moltes de les situacions que es descriuen en aquesta novel·la que estan passant actualment. Un escenari esgarrifós en el que les cobertures universals a càrrec dels pressupostos públics han desaparegut, en el que el copagament i la privatització estan a l'ordre del dia, una societat que ha perdut totalment els valors tradicionals i en el que la crisi financera ha enfonsat del tot un país. Us sona tot això, oi?


Tot i oferir-nos una visió molt apocalíptica de la societat, en el fons es fa una crítica molt dura i irònica al mateix temps de la societat i de la crisi actual. Les dues històries (la de l'alcalde i la del policia) es van intercal·lant i això fa que la lectura sigui engrescadora, tot i que en la meva opinió la investigació de l’assassinat és la part més fluixa de la novel·la i no m’interessava gaire. Em sentia moltíssim més atreta pels personatges i la història al voltant d'en Jordi Li.  


En resum, una lectura d'allò més interessant! 


Des d'aquí vull agrair al Llorenç Barraca que es recordés d'aquest bloc a l'hora d'oferir la seva obra per fer difusió i animar-lo a que continuï escrivint. Moltíssimes gràcies!

8 comentaris:

  1. Crec que en general hem coincidit en el què ens ha suggerit el llibre. Aqusta visió de futur tan propera és interessant en molts aspectes. Sort que tot és ficció, espero :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant! Però ja saps el que diuen ... sovint la realitat supera la ficció! Esperem que no sigui aquest cas i que la situació actual s'arregli ben aviat.

      Molts petons

      Elimina
  2. D'entrada no m'atreu en cap sentit, però sempre m'agrada llegir comentaris sobre llibres que segurament no llegiré mai, almenys per saber de què es parla si surt en una conversa. Gràcies per instruir-me, com sempre

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res bonica! Ji Ji Ji

      La veritat és que a priori jo tampoc l'hagués comprada a la llibreria. Només cal veure les notícies i sortir al carrer per estirar-te dels cabells! Però l'autor me la va oferir i em va fer gràcia fer-li aquest petit favor per ajudar en la promoció i difusió de la seva primera novel·la.

      No serà el llibre de la meva vida, però crec que l'autor se n'ha sortit prou bé. Jo també prefereixo llegir sobre altres temes ... aquest m'esgarrifa perquè li estem veient les orelles al llop!

      Molts petonets, guapa!

      Elimina
  3. Isidre5/7/12

    Sembla una bona obra. La començaré a llegir aquest estiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Isidre!
      És força original i, amb els temps que corren, potser no seria un error catalogar-la com a "novel·la de terror". Si seguim amb les retallades a dojo i la crisi social, potser la Catalunya que es descriu a la novel·la serà una realitat al 100%.

      Ja em diràs què t'ha semblat.

      Bona lectura!

      Una abraçada

      Elimina
  4. Anònim8/7/12

    A mi se'm va fer pesada la part més tècnica i burocràtica, però crec que el llibre planteja qüestions força interessants sobre el futur. Esperem que només sigui ficció, i la realitat el 2039 no s'hi assembli massa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      Doncs a mí no m'acabava d'interessar la investigació policial. M'hagués agradat saber més coses del restaurant, del pare del Jordi i la seva germana ...

      Coincideixo totalment amb tu, tant de bo que la realitat que es descriu no s'assembli gens ni mica! Però, per desgràcia, ja hi ha certes coses que comencen a passar...

      Gràcies pel teu comentari!

      Fins la propera!

      Una abraçada

      Elimina